Dimenge passat me fagèri tendre un
pièg per anar me gelar las gambas en Aveyron ! E òc, i fasiá mens dos al
termomètre (mas bon amb lo vent, sentissiam mens quaranta !). I aviá
de nèu e de glaveire. Tot aquò per qué ?! Per anar visitar una fabrica de
fromatge ! Non pas de bon fromatge, de fromatge que pudís e qu’a tot plen
de mosit ! Avètz devinat quin es ?
Lo
Ròcafòrt !
Francament, sabi pas per vos, mas
ieu m’agrada pas brica ! Lo gost es fastigós (puèi entre nosautres, ieu vòli pas
manjar de daquòs tot poirit !).
Brèu, ja dins lo vilatge de Ròcafòrt i a sèt fabricas (los que demòran aila pensan ròcafòrt, manjan ròcafòrt ...) ! La que anèrem visitar èra la de la marca Société. La visita èra fa per una femna amb un fòrt accent del nòrd (d’accòrdi Ròcafòrt es al Nord del Sud mas bon es pas Calvadòs!), e aquela èra tot lassa d’explicar al monde la naissença de la fabrica, del fromatge e las tecnicas de fabricacion. Per un còp, èri francament decebuda de pas cap ausir un mot en occitan. N’i aviá pas un, ni dins las videos, ni mai sus los panèus d’explicacion. Bon en mai d’aquesta joiosa guida, la fabrica, enfin lo luòc ont se conserva los fromatges es dins las pèiras, es una mena de bauma ont i a un molon de corrent d’air per secar e transportar lo bactèri de fromatge en fromatge. Donc fa mai freg que defòra !!! E coma es una bauma i a força umiditat.
Brèu, ja dins lo vilatge de Ròcafòrt i a sèt fabricas (los que demòran aila pensan ròcafòrt, manjan ròcafòrt ...) ! La que anèrem visitar èra la de la marca Société. La visita èra fa per una femna amb un fòrt accent del nòrd (d’accòrdi Ròcafòrt es al Nord del Sud mas bon es pas Calvadòs!), e aquela èra tot lassa d’explicar al monde la naissença de la fabrica, del fromatge e las tecnicas de fabricacion. Per un còp, èri francament decebuda de pas cap ausir un mot en occitan. N’i aviá pas un, ni dins las videos, ni mai sus los panèus d’explicacion. Bon en mai d’aquesta joiosa guida, la fabrica, enfin lo luòc ont se conserva los fromatges es dins las pèiras, es una mena de bauma ont i a un molon de corrent d’air per secar e transportar lo bactèri de fromatge en fromatge. Donc fa mai freg que defòra !!! E coma es una bauma i a força umiditat.
Vos passi l’episòdi de la visita, qu’es long e repetitiu.
Èra a la fin de
visita qu’i aviá la tasta que la gent esparava. Ieu, segiguèri ma familha e los
conselhs de ma maire « Lisa, aquel es lo melhor soi segur que te
farà cambiar de vejaire .»: tastèri tornar mai. Èra l’idèia mai
marrida qu’aguèri. Me soi trapada coma una colhona amb lo fromatge orre dins la
boca, sens poder lo manjar ni l’escopir ! Ara la scena me fa pensar
a un « sketch » de Gad Elmaleh, ont l’òme crusca dins un chocolat amb
de liquor e es a còrrer de pertot dins la pèça per trapar la pobèla !
Brèu, èri dins la meteissa trapèla e francament ma maire s’espetèt de
rire talament aviái l’air d’una nècia !
Partiguèrem
amb un molon de ròcafòrts diferents dins la veitura (vos disi pas l’odor de m***** qu’i
aviá). E dintrèrem a l’ostal, al caud !
Bon, per manjar de fromatge vertadier (e subretot per doblidar
aqueste episòdi vergonhós), aguèrem fach amd d’amics, dissabte, una
rascleta amb tot plen de bon fromatges qu’aviam comprats al mercat de Ginhac lo
matin ! E de castanhas per la fin del sopar. Aquò èra perfièch !
(Corregit)
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire